NAĞME-İ AŞK YENİLENDİ VE ŞURAYA TAŞINDI.
BU SAYFALAR 2015 BAŞINDAN BERİ GÜNCELLENMEMEKTEDİR.
LÜTFEN BİZİ ARTIK BURADAN TAKİP EDİNİZ...
HÂFIZ HÜSEYİN TOLAN
1910 - 1976
Selânik’in Karaferye kasabasında doğdu. Babası Karanfilzâde Bekir Efendi, annesi Safiye Hanım’dır. Çocukluk yılları hakkında bilgi yoktur. 1924’te ailece Türkiye’ye göç ederek İstanbul’a yerleştiler. Bir süre Altunizade’de ikamet ettikten sonra Karagümrük’e taşındılar. Hüseyin Tolan, ortaokulu bitirince Beyazıt Camii ikinci imamı İsmail Efendi’nin (Atay) (Sarı İmam) yanında hıfzını tamamladı. Daha sonra aldığı derslerle iyi bir mevlidhan, gazelhan ve Kur’an okuyucusu olarak yetişti. İstanbul Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne din görevlisi tayin edildi. Asıl mesleği olan ayakkabıcılığa Kapalıçarşı’daki dükkânında devam etti. 1970-1975 yılları arasında Mahmutpaşa’da Gürün Han’da imamlık yaptı. 23 Ocak 1976’da Karagümrük’teki evinde vefat etti ve Topkapı Çamlık Mezarlığı’nda defnedildi.
Tabii ses güzelliğinin yanı sıra bestelediği dinî ve din dışı eserleriyle tanınan Hüseyin Tolan’ın mûsikideki ilk hocası Ali Rıza Şengel’dir. 1928’lerde Şengel’den nota, usul ve makam bilgileri alarak başladığı mûsiki çalışmalarını Refik Fersan, Fahire Fersan, Münir Nurettin Selçuk, Refik Talat Alpman gibi üstatların yanında nazariyat ve üslûp dersleriyle sürdürdü. Ali Rıza Şengel’in tavsiyesi üzerine Süleymaniye Camii başmüezzini Hâfız Kemal’den mevlid ve gazel tavrı meşketti, ayrıca Vildan Niyazi Ayomak’tan iki yıl kadar mûsiki nazariyatı dersleri aldı. 1940 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı İcra Heyeti’ne okuyucu olarak alındıysa da altı ay sonra istifa etti. Ardından kendini tamamen mûsiki çalışmalarına verdi. Selahattin Pınar, Sadettin Kaynak, Kemal Batanay gibi hocalardan faydalandı. Çarşılı Hüseyin diye tanınan Hüseyin Tolan uzun süre evinde talebelere dinî eserler meşketti ve pek çok talebe yetiştirdi. Bunlar arasında Hüsnü Yetişken, Dursun Çakmak, Necdet Tanlak, İzzet Eskidemir ve Ahmet Muhtar Gölge en tanınmışlarıdır.
Bestekârlığa 1939 yılında başlayan ve bestelerinde “Bekirzâde” mahlasını kullanan Hüseyin Tolan’ın ilk eseri, “Zannederim gönlümü bir şûha bağlarsam geçer” mısraıyla başlayan ferahfezâ şarkısıdır. Eserlerinden tesbit edilen üç tevşih, üç ilâhi, on bir şarkı ve bir köçekçesinin listesini Öztuna (bk. bibl.), bestelerinin güftelerini Rona (bk. bibl.) neşretmiştir. “Evliyâdan himmet aldım” mısraıyla başlayan dügâh, “Bir seher vaktiydi doğdu habîb-i kibriyâ” mısraıyla başlayan rast tevşihleriyle, “Kullarında yok sana lâyık metâ” mısraıyla başlayan ısfahan ramazan ilâhisi günümüzde de okunan eserlerinden bazılarıdır.
ESERLERİ
Hâfız Hüseyin Tolan üstâdımızın tesbit edebildiğimiz eserleri şunlardır :
Eser Adı Söz Yazarı Makam Form UsulAlemler nura gark oldu Muhammed doğduğu gece Yunus Emre Rast İlahi DüyekAllah u Rabb-i layezal Sultan II.Mustafa (İkbali) Muhayyer Sünbüle İlahi DüyekArayı arayı bulsam izini Yunus Emre Hicaz İlahi SofyanArtık yetişir gel de bu hicranımı dindir Muvaffak Emsen Suzidil Şarkı AksakAşıkım aklım perişan Necdet Atılgan Dilkeşhaveran Şarkı MüsemmenBir geceydi oldu mahbub-i Hüdavend-i muin Belirsiz Bestenigar Tevşih DüyekBir hoş nigehin aşıkına can verir ey yar Belirsiz Kürdi Şarkı AksakBir seher vakti idi doğdu habib-i Kibriya Belirsiz Tebriz Tevşih MüsemmenBu dil mecruh olur her dem Müftü Akif Efendi Nühüft Şarkı CurcunaCana beni al yanına hoş-gam olayım ben Mustafa Nafiz Irmak Suzidil Şarkı AksakDil uyur mest olarak Yahya Kemal Dilkeşhaveran Şarkı AksakEvliyadan himmet aldım Belirsiz Dügah Tevşih EvsatHak yarattı alemi aşkına Muhammedin Yunus Emre Hüzzam İlahi DüyekHakkın metin kalası nur burcunun balası Muzaffer Ozak (Aşki) Rast İlahi SofyanHarab oldu bu gönlüm Hakkı Baştunç Müstear Şarkı Curcunaİsm-i Rahman mazharısın ya Muhammed Mustafa Süreyya Efendi Rast-ı Cedid Tevşih EvsatKullarında yok sana layık meta Belirsiz Isfahan İlahi MüsemmenMeftun-i hüsnüm ey melek Mehmet Emin Nami Hisar Buselik Şarkı Türk AksağıNideyim ben nideyim ben nerelere gideyim ben Mustafa Nafiz Irmak Evcara Şarkı Aksak-CurcunaOnsekizbin alemin şahı Muhammed Mustafa Hayrullah Taceddin Efendi Hüzzam İlahi Devr-i HindiSende doğmuştur Muhammed Mustafa Abdülehad Nuri (Şeyh) Hüzzam Tevşih SemaiSevdalı nazarlarla bakan ? Suzinak Şarkı AksakYanarım ah yanarım Fevziye Hanım ? Köçekçe AksakZannederim gönlümü bir şuha bağlarsam geçer ? Ferhafeza Şarkı Düyek