NAĞME-İ AŞK YENİLENDİ VE ŞURAYA TAŞINDI.

BU SAYFALAR 2015 BAŞINDAN BERİ GÜNCELLENMEMEKTEDİR.

LÜTFEN BİZİ ARTIK BURADAN TAKİP EDİNİZ...

 

 

Hâfiz Nezih Tolan

HÂFIZ MEHMET NEZİH TOLAN

1940 - 1992

Hâfız Nezih Efendi, İstanbul’un tarihi mekânlarından Karagümrük’te (Beyceğiz Mahallesi) bulunan Molla Bey’in Konağı’nda 5 aralık 1940’da dünyaya teşrif etti.

Karagümrük’teki Ahmet Rasim Paşa İlkokulu’nu bitirdikten sonra Beyazıt Camii İmamı “Sarı Hoca” ismiyle maruf Hafız İsmail Efendi’den hafızlık derslerine 12 yaşında başlayan Nezih Efendi, hafızlık ve talimi dört senede bitirip Huffaz-ı Kiram huzurunda onar cüz olmak şartıyla üç günde hatm-i şerifi tamamlayıp hıfzıyetini nihayete erdirdi.

Ayaklı kütüphane olarak bilinen “Açıkbaş” Mustafa Sabri Gümülcinevi Efendi’den Arapça ve Farsça, Hasan Akkuş Efendi’den de fıkıh eğitimi aldı.

Müzik eğitimini Babası Hafız Hüseyin Tolan’dan alan Nezih Efendi; Münir Nureddin Selçuk, Sadettin Kaynak ve birçok musiki üstatların katıldığı salı ve cuma günleri evlerinde yapılan meşklerde bulunarak musiki bilgisini geliştirdi.

Muzaffer Ozak Efendi’nin dervişi olan babası Hüseyin Bey, oğlu Nezih Efendi’yi Karagümrük’te bulunan Türk Tasavvuf Musikisi Folklor Cemiyeti’ne götürerek Muzaffer Ozak Efendi’nin himayesine teslim etti. Muzaffer Efendi ile Amerika ve Avrupa seyahatlerine de katılan Nezih Efendi, 1985 senesinde Hakk'a yürüyen Muzaffer Efendi’nin emri ile 1986’dan 1991 senesine kadar Kapalıçarşı Camili Han Durmuş Ahi Baba hazretlerinin banisi olduğu ve Muzaffer Efendi’nin de görev yaptığı camide 5 sene hizmet etti.

1992 yılında hac dönüşü Ramazan Ayı’nın 22’sinde yani 24 Mart 1992 de vefat eden Nezih Efendi, vasiyeti üzerine Seyyid Nizam hazretlerinin civarındaki Silivrikapı Kabristanı’na sırlandı.

Devrin en mühim insanlarından aldığı eğitimi, aktararak ve paylaşarak birçok kişinin yetişmesine vesile olan ve özellikle sesinin harikalığı ve muhteşem hitabetiyle gönüllerde taht kuran Nezih Efendi’nin, uşşak makamında bestelediği iki ilahisi vardır: Güftesi kendisine ait “Elestü bi Rabbiküm” ile sözleri Hazret-i Yunus’a ait “Bilmem nideyim”.

* Bu biyografiyi, üstâdımızın mahdûmu Sadettin Tolan Beyefendi lutfetmişlerdir; kendisine minnettârız...

ARŞİV KAYITLARI

 

Üstâdımızın Uşşak makamında bestelediği nutkunu teberrüken buraya kaydediyoruz :

"Elestü bi rabbiküm" hitâb olunduk
"Kâlû belâ" dedik Hakk'a kul olduk
Allah Allah diyerek huzûra durduk
Bende-i âl-i abâ Hüseynîyiz biz
Bende-i Cerrâhî Halvetîyiz biz

Cân u tenden geçip halkabend olduk
Aşk-ı Muhammedî'yi Aşkî'de bulduk
Aşkın ile Mevlam bî-karâr olduk
Bende-i âl-i abâ Hüseynîyiz biz
Bende-i Cerrâhî Halvetîyiz biz

"Ashâbı ke'n nücûm"a cânımız fedâ
İmâm-ı Alî'den hidâyet bulduk
Meydân-ı ehlullahda safâyâb olduk
Bende-i âl-i abâ Hüseynîyiz biz
Bende-i Cerrâhî Halvetîyiz biz

Çâr-ı yâr-ı bâ-safâ serde tâcımız
Hamse-i âl-i abâ canda canımız
Şühedâ-i Kerbelâ âh u zârımız
Bende-i âl-i abâ Hüseynîyiz biz
Bende-i Cerrâhî Halvetîyiz biz

Sözlerim doğru lâkin uymaz özüme
Hâfız kulun aczini vurman yüzüne
Şeyhim himmet eyle varam izine
Bende-i âl-i abâ Hüseynîyiz biz
Bende-i Cerrâhî Halvetîyiz biz

 

FOTOĞRAFLAR